Undercover Israëlische spionnen deden zich voor als Palestijnen en woonden in Gaza in de buurt van gijzelaars om een ​​gedurfde reddingsmissie te beramen (2024)

Foto IDF woordvoerder

The Jewish Chronicle onthult het ware verhaal achter de bevrijding van de vier gijzelaars, in een verhaal dat zich laat lezen als een spionage roman.

Op 12 mei ontving Israël informatie over de locatie van vier gijzelaars in het vluchtelingenkamp Nuseirat in de Gazastrook. Vanaf die dag was elke tak van de Israëlische inlichtingendienst 24 uur per dag, 7 dagen per week op het gebied gericht om de exacte locatie te lokaliseren. Een team van undercover 'Mista'arvim' (eenheden die zich assimileren in de lokale bevolking om inlichtingen te verzamelen) werd daarheen gestuurd, voornamelijk naar de lokale markt van Nuseirat.

Hun rol was niet alleen het verzamelen van inlichtingen van de lokale bevolking, maar ook het controleren van informatie uit de ondervragingen van gevangengenomen terroristen. Bovendien werd informatie verzameld door luchtobservatie en andere geavanceerde technologische middelen.

Undercover Israëlische spionnen – waaronder vrouwen gekleed in zwarte jurken en hijabs – huurden een huis in de wijk Gaza waar vier gijzelaars werden gevangen gehouden, en woonden daar dagenlang om inlichtingen te vergaren voorafgaand aan de dramatische reddingsmissie van het leger op zaterdag, volgens een rapport.

Na 19 dagen van intensieve gezamenlijke inlichtingenvergaring slaagden de gecombineerde eenheden erin solide en nauwkeurige informatie te verzamelen over de locatie van de Israëlische gijzelaars. Er werd ontdekt dat de gijzelaars in twee afzonderlijke gebouwen in hetzelfde gebied werden vastgehouden. Noa Argamani werd vastgehouden op de eerste verdieping van één en drie andere gijzelaars bevonden zich in een ander gebouw, 800 meter verderop, op de derde verdieping.

In scènes uit een spionagefilm deden de Israëli's zich voor als rijke families uit Gaza die door de oorlog uit Rafah waren verdreven. Ze infiltreerden in het vluchtelingenkamp Nuseirat in de hoop te kunnen bevestigen dat de 26-jarige Noa Argamani en drie mannen in het gebied werden vastgehouden, zo schrijft de Jewish Chronicle.

Eén groep, gekleed in typische Palestijnse kleding en met Gazaans-Arabische accenten, liep langs het huis waar Argamani werd vastgehouden, terwijl een andere groep in het geheim op verkenning ging waar Almog Meir Jan, 26, Andrey Kozlov, 27 , en Shlomi Ziv, 41, werden vastgehouden in een aparte nabijgelegen gevangenis. bouwen na een paar dagen wennen aan het gebied, volgens de Chronicle.

Om de informatie uiteindelijk te verifiëren en het terrein voor de operatie voor te bereiden, werd een ander team van undercoversoldaten (waaronder verschillende vrouwen gekleed in hijabs en lange zwarte jurken) naar het vluchtelingenkamp Nuseirat gestuurd. Ze deden zich voor als twee gezinnen uit Gaza die op zoek waren naar een groot huis in Nuseirat en arriveerden in twee goedkoop ogende oude auto's vol met huishoudelijke artikelen die kenmerkend waren voor de gezinnen die in de Gazastrook ontheemd waren, zoals matrassen en kleding die identiek waren aan die van de lokale bevolking.

Toen de bewoners van het Nuseirat-kamp de undercoveragenten vroegen waar ze vandaan kwamen en wat ze in Nuseirat wilden deden, antwoordden ze dat ze uit Rafah waren gevlucht vanwege "dodelijke beschietingen van het Israëlische leger", en besloten ze een huis te huren in Nuseirat. Vervolgens wezen ze naar het gebouw waar Noa Argamani werd vastgehouden. Ze lieten een van de lokale bewoners een grote hoeveelheid contant geld zien en boden aan om drie keer de gangbare huurprijs te betalen. De plaatselijke bevolking stemde ermee in om te helpen en vond binnen drie uur een groot huis in de straat waar Argamani werd vastgehouden. Dit was slechts 800 meter verwijderd van de plaats waar de andere drie gijzelaars werden vastgehouden.

Zodra de aanwezigheid van de gijzelaars was bevestigd, begonnen 28 commando's van de elite-eenheid voor terrorismebestrijding van de Yamam-politie met de training voor de redding.

De meeste undercoveragenten verlieten het gebied in de nacht van 5 juni en de volgende dag ging de missie van start.

Argamani werd vlot gered en in een helikopter terug naar Israël gezet nadat de terroristen die haar bewaakten waren gedood. Maar het ophalen van de drie mannen in een apart gebouw stuitte op complicaties.

Sommige commando's gebruikten een ladder om precies de kamer te bereiken waar de gijzelaars werden vastgehouden, maar ongeveer dertig Hamas-terroristen in het gebouw, gewapend met machinegeweren en granaten, openden het vuur, waardoor de Israëlische commando's overrompeld werden.

Volgens de Jewish Chronicle volgde een grootschalig vuurgevecht terwijl de drie gijzelaars werden beschermd in een badkamer.

Tijdens de chaos raakte Yamam-commandant Arnon Zamora, 36, dodelijk gewond.

Terwijl de Israëlische operators het drietal gijzelaars uit het gebouw begeleidden, kwamen er nog meer Hamas-terroristen tevoorschijn die op hen begonnen te schieten met machinegeweren en raketgranaten. Israëlische vuurkracht vanaf de grond, vanuit de lucht en vanaf de zee arriveerde snel om de reddingsmissie te ondersteunen, terwijl honderden soldaten oog in oog met Hamas vochten.

Undercover Israëlische spionnen deden zich voor als Palestijnen en woonden in Gaza in de buurt van gijzelaars om een ​​gedurfde reddingsmissie te beramen (2)

Foto IDF woordvoerder

De versterkingen hielpen de gijzelaars en de reddingswerkers veilig uit het gebied te ontsnappen en terug te vliegen naar Israël.

Het door Hamas gesteunde ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei dat 274 Palestijnen werden gedood, hoewel het niet duidelijk maakte hoeveel Hamas-terroristen waren.

Undercover Israëlische spionnen deden zich voor als Palestijnen en woonden in Gaza in de buurt van gijzelaars om een ​​gedurfde reddingsmissie te beramen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6415

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.