Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (2024)

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ficus Lyrata Vioolbladplant verzorging, tips & leuke weetjes

Leestijd: 8 minuten

De populaireFicus Lyratawordt ook wel deVioolbladplantgenoemd. De vorm van diepgroene bladeren doen namelijk denken aan een viool. In warmere streken worden deze bladeren ook gebruikt als omhulsel voor sigaren. Daarom is hij ook bekend als tabaksplant. Naast zijn mooie uiterlijk zijn de Luchtzuiverende eigenschappen ideaal.In het wild kan de Vioolbladplant tot wel 18 meter hoog worden. Daarover hoef je je geen zorgen te maken. Want in een woonkamer gebeurt dat uiteraard niet. De Ficus Lyrata is, met een klein beetje aandacht, eenvoudig te verzorgen. Op deze pagina vind je alles omtrent de verzorging, tips en leuke weetjes over deze prachtige plant.

De Ficus Lyrata in een notendop

Feiten en tips over de Vioolbladplant

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (1) Water

2-3x per week kleine beetjes water

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (2) Voeding

1x per 2 maanden in lente en zomer

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (3) Temperatuur

Tussen de 15°C en 28°C

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (5) Standplaats & Licht

Een standplaats met veel indirect zonlicht is het beste

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (6) Giftig

De Ficus Lyrata is helaas giftig voor huisdieren en kleine kinderen

Inhoudsopgave

Voordelen van de Vioolbladplant

Reguleren van de luchtvochtigheid

Reguleren van temperatuur

Ficus Lyrata verzorging

Leuke weetjes

Problemen met de Ficus Lyrata

Verpotten van de Vioolbladplant

Vioolbladplant stekken en vermeerderen

Veelgestelde vragen over de Vioolbladplant

Conclusie

Voordelen van de Vioolbladplant

De Ficus Lyrata is een mooie plant om te zien. De kenmerkende diepgroene bladeren doen het goed in elk interieur. Naast de estetische eigenschappen zijn er ook voordelen voor de gezondheid en afscherming. De plant kan namelijk best groot worden en voor voldoende beschutting of afscherming zorgen.

Reguleren van de luchtvochtigheid

Zijn grote bladeren en stevige, houtachtige, stengels houden best wat vocht vast. Daarbij ademt deze plant flink wat water uit. Hiermee wordt de luchtvochtigheid in de kamer een stuk beter. Een optimale luchtvochtigheid in een huiskamer ligt tussen de 40% en 60%. Als dit het geval is voorkom je hiermee meerdere gezondheidskwalen.

Reguleren van temperatuur

Zijn grote bladeren zullen ook schaduw werpen op de grond. Hierdoor zal de vloer minder snel warm worden. Maar waar komt die zon dan terecht? Jawel, op je Ficus Lyrata (en hopelijk ook nog andere planten). Je plant zal, net als alle andere planten, zuurstof en water uitademen. En ook dit is goed voor het reguleren van de temperatuur.

Veelzijdige plant

Hij wordt zowel gebruikt als luchtzuiverend interieurstuk als in de tabaksindustrie. In warme landen kan hij meer dan 18 meter hoog worden. Eigenlijk is het dus niet alleen een plant, maar ook een boom.

Natuurlijke luchtzuiveraar

Om te groeien en bloeien heeft een plant een aantal stoffen nodig.Waaronder ook koolstofdioxide (CO2), Water, stikstof en andere stoffen die via de wortels worden opgenomen. Door middel van een proces dat fotosynthese heet wordt zonlicht en koolstofdioxide opgenomen uit de lucht. Dit wordt vervolgens omgezet in zuurstof. Ook nemen planten zoals de Ficus Lyrata giftige stoffen uit de lucht op zoals tolueen, aceton, ammonia, benzeen etc. op uit de lucht. Zo zuivert je Vioolbladplant de lucht. Zo adem jij eenschonere luchtin én heb jeeen mooie plant om naar te kijken.

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (7)

Ficus Lyrata verzorging

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen om dat je meer wilt weten over de verzorging van de Ficus Lyrata. De plant wordt ook wel de Vioolbladplant genoemd vanwege de kenmerkende bladvorm. Hieronder vind je de belangrijkste elementen voor een succesvolle verzorging.

Water geven

De Vioolbladplant is best goed te verzorgen. Toch is de manier van water geven een aandachtspunt.De plant gedijt goed in grond die altijd licht vochtig is.Zorg er wel voor dat de plant niet teveel water krijgt. De toplaag van je grond mag best een heel klein beetje uitdrogen. Een grotdroge grond is echter bij deze plant een no-go.

Water geven in de winter

Geef de plant in de winter minder water. In de winter is de plant in rust. Hierdoor neemt hij een stuk minder voedingsstoffen tot zich en ook minder water. De grond mag dan ook best een stuk droger aanvoelen dan in de lente en de zomer. Geef hem gerust wat water maar de helft minder dan in de zomar.

Benevelen en schoonmaken van de bladeren

Het schoonmaken van de bladeren is altijd een goed idee. Je kunt je voorstellen dat bladeren het een stuk minder goed doen wanneer er een laagje stof op ligt. Door de bladeren schoon te maken, functioneert deze luchtzuiverende plant een stuk beter. Benevelen van de plant is niet perse nodig. Echter houdt de plant wél van een hoge luchtvochtigheidsgraad. Wanneer in de winter de kachels aangaan is het een goed idee om de plant zo nu en dan te benevelen. Dit houdt de luchtvochtigheid rondom de plant hoger waardoor deze zich meer op zijn gemak voelt.

De perfecte temperatuur

Wil je je plant gezond en sterk houden? Geef hem dan de ideale temperatuur mee. De ideale temperatuur voor de Ficus Lyrata is tussen de 15 en 28 graden. Dit ligt prima binnen de gemiddelde huiskamertemperatuur wat hem een super geschikte huiskamerplant maakt. In de nacht mag de temperatuur trouwens best iets onder die 15 graden komen. Het liefst echter niet teveel.

Zet hem op een windstille plek

De Vioolbladplant houdt absoluut niet van wind. En eigenlijk helemaal niet van verandering ook. Zet hem daarom op een windstille plek. In ieder geval op een plek waar hij weinig last heeft van tocht.

Waar kan ik hem het beste neerzetten?

Heb je een Ficus Lyrata gekocht, of gekregen? Dan zou het kunnen dat hij bij thuiskomst even moet "wennen" aan zijn nieuwe plekje. Maak je dus geen zorgen als hij een of meerdere bladeren laat vallen. Zet de plant in ieder geval neer opeen zeer lichte plek. In de zomer is de directe zon vaak te fel waardoor de bladeren kunnen verbranden. In de winter kun je de plant best wat dichter bij het raam zetten zodat hij in de winter genoeg zon krijgt.

Draaien voor een gelijkmatige groei

Wil je een plant die niet naar één kant groeit? Dan is het zaak om hem zo nu en dan een draai te geven. Vooral bij de Vioolbladplant kan dit een must zijn. Dit komt omdat hij nogal topzwaar kan worden. Het meeste gewicht van de plant zit daardoor aan de bovenkant. Door hem regelmatig te draaien weet je zeker dat hij niet eenvoudig uit balans zal raken.

Platenvoeding geven?

Je kunt ervoor kiezen om de plant aan het begin van de lente en aan het begin van de winter één keer voeding te geven. Een kamerplant heeft namelijk voldoende voeding nodig om gezond te blijven. Een Ficus Lyrata groeit niet heel erg snel maar kan over de lange termijn erg groot worden. Tenminste, als je hem goed verzorgd.

Verwijderen of weghalen van dode bladeren

Je Ficus is niet héél erg gehecht aan zijn bladeren. Als er iets gebeurt waar hij het niet mee eens is zal hij er zo nu en dan eentje laten vallen.Bijvoorbeeld bij teveel of te weinig aan water

Leuke weetjes

  • Een Vioolbladplant is eigenlijk een boom die wel 18 meter lang kan worden.
  • Je kunt een Ficus Lyrata vermeerderen door te stekken of te marcotteren.
  • De plant komt uit West-Afrika waar hij geniet van de heerlijk warme zon.
  • Hij dankt zijn naam aan het mooie blad dat lijkt op een Viool.
  • Bladeren kunnen wel tot 50 centimeter groot worden
  • Tabaksplant is een andere benaming. De bladeren worden voor sigaren gebruikt.
  • Deze plant is zeer luchtzuiverend en dat is goed voor jou én je omgeving.

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (8)

Problemen met de Ficus Lyrata

Zoals elke andere plant heeft ook de Vioolbladplant zo zijn problemen. Zo zijn gele bladeren, hangende stengels, bruine bladeren, bruine vlekken en krullende bladeren geen uitzondering. Toch is er voor elk probleem een oplossing. Lees hieronder de problemen die veel voorkomen en direct de oplossing.

Gele bladeren die slap zijn

Krijgt je plant gele bladeren? Dan zal dit waarschijnlijk zijn omdat je hem iets teveel water hebt gegeven. Je kunt dit voorkomen door kleinere beetjes te geven. Belangrijk is dat je hem nu even een week helemaal geen water geeft. Wanneer kun je wel weer water geven? Als de grond tot 2 vingerkootjes bijna compleet droog is. Geef de plant nu weer kleine beetjes water om de grond wat vochtiger te maken. In de winter heeft hij een stuk minder water nodig dan in de zomer.

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (9)

Geel blad dat nog redelijk stevig is

Het kan zijn dat je plant een geel blad krijgt maar dit blad nog wel wat stevigheid heeft. Een scheutje voeding kan waarschijnlijk geen kwaad in deze situatie. Veelal is een tekort aan voeding in dit geval de oorzaak van een geel blad.

Hij groeit naar één kant

Zorg ervoor dat je de plant zo nu en dan een draai geeft. De Ficus Lyrata zal namelijk naar het licht toegroeien. Draai je hem niet? Dan zal de plant waarschijnlijk op een dag omvallen. En dat is niet de bedoeling.

Dun, lang of geen groei met weinig bladeren

Het kan zijn dat de plant op een te donkere plek staat. Probeer een iets lichtere plek waar hij zich meer op zijn gemak voelt. Alhoewel de directe zon in de zomer niet best is, houdt deze plant absoluut van veel licht.

Bruine of harde bladeren

Bruine bladeren of bladranden zijn meestal een gevolg van een tekort aan water. Het is belangrijk om een Vioolbladplant voldoende water te geven. Ook kan bladverbranding een oorzaak zijn. Staat je plant in de zomer in de directe zon? Zet hem dan iets meer naar het midden van de kamer en kijk wat dat doet.

Ficus Lyrata verliest zijn bladeren

Een ficus valt uit als hij een probleem heeft. Bladeren vallen af Bladverlies is nooit leuk. Als je plant zijn bladeren afgooit is dit vaak geen goed teken. Het komt zo nu en dan voor dat een blad afvalt maar meerdere in één keer is zeker iets om te onderzoeken. In de meeste gevallen staat je plant veel te donker. Een Vioolbladplant heeft een ruime hoeveelheid licht nodig. Ook kunnen plotselinge temperatuurwisselingen een oorzaak zijn. Deze plant houdt van stabiele leefomstandigheden.

Heb je je plant net gekocht en valt hij uit? Geen zorgen de plant reageert vrij fel op wijzigingen. Vooral in de winter is dit het geval. Heeft je ficus lyrata bladverlies en vallen de bladeren eraf? Het kan ook komen omdat je hem teveel water geeft. In dit geval vallen meestal eerst de onderste bladeren af

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (10)

Verpotten van de Vioolbladplant

Verpotten is helemaal niet lastig. Een klein beetje geduld, nieuwe grond en voorzichtigheid zijn de enige voorwaarden. Tenminste, als je al een grotere pot hebt. Hieronder lees je hoe het verpotten het beste in zijn werk gaat.

Wanneer kun je het beste verpotten?

In het voorjaar, wanneer de dagen weer iets langer duren, is het beste moment om te verpotten.Als je gaat verpotten kan dit namelijk nogal wat stress opleveren voor een plant. Vooral bij de Ficus Lyrata die toch wel een gewoonteplant is. Tijdens het verpotten gaat namelijk regelmatig een wortel kapot. Doordat je in het begin van het jaar verpot, heeft de plant de hele lente en zomer om te herstellen.

Een grote frisse pot voor je Vioolbladplant

Jij zorgt goed voor je planten, dat blijkt wel wanneer je aan het lezen bent over verpotten. Je krijgt er uiteraard ook veel voor terug. Gebruik bij het verpotten een pot die 15% tot 30% groter is dan de oude pot. Zo heeft je Vioolbladplant genoeg ruimte om te groeien. Ook zal de verse grond, voor een tijdje, weer voldoende voedingsstoffen bevatten.

Vioolbladplant stekken en vermeerderen

Je kunt je Ficus Lyrata stekken en vermeerderen door eentopstekofbladstekte maken. Ook kun je een Vioolbladplantmarcotteren.

Veelgestelde vragen over de Vioolbladplant

Waar komt hij eigenlijk vandaan?

In het wild groeit deze mooie plant in West-Afrika in de landen Kameroen, Nigeria, Benin, Togo, Ghana, Burkina Faso, Liberia, Sierra Leona en Guinee

Hoe hoog kan hij worden?

In het wild zijn exemplaren van 15 tot 18 meter niet zeldzaam. De stengels hebben een meer houtachtige structuur. Samen met de hoogte is deze plant is dus eigenlijk gewoon een boom.

Is de Ficus Lyrata giftig?

Ja, alle delen van de plant zijn giftig. Ook het sap kun je beter niet op je huid krijgen. Er kunnen huidirritaties ontstaan. Ook voor huisdieren en kleine kinderen kan de plant gevaarlijk zijn.

Kun je hem buiten planten?

Het korte antwoord is nee. Dit komt omdat het klimaat in Nederland kortweg te veranderlijk en te koud is. Deze plant is een gewoontedier en houdt niet van teveel verandering. Ook is de temperatuur te laag in ons land. De plant vind temperaturen tussen de 15 en 28 graden het fijnst.

Conclusie

Op deze pagina vond je alles om je Vioolbladplant, of Ficus Lyrata, goed te verzorgen. Op Plantabit vind je allerlei mooie plantengidsen om je huis levend en groen te houden.Schrijf je in op de nieuwsbriefom altijd op de hoogte te zijn vande leukste plantentips.

Dit vind je vast ook leuk:

Is een Dracaena Giftig of diervriendelijk als kamerplant? 🌿

Is een Dracaena Giftig of diervriendelijk als kamerplant? 🌿

De Bladeren van Mijn Lipstick Plant Vallen Uit, Help!🌿

De Bladeren van Mijn Lipstick Plant Vallen Uit, Help!🌿

Ficus Lyrata Vioolbladplant 🌱Verzorging, weetjes & handige tips! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5656

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.